<< Zenders

Vragen over wandschakelaars

Antwoord op je vragen.

Veelgestelde vragen

Druk één keer op de “aan” toets van de wandschakelaar om de lamp in te schakelen. Druk nogmaals op “aan” om de dimloop te activeren. De lichtsterkte varieert nu langzaam van zwak naar sterk en terug naar zwak. Druk een derde keer op de “aan” toets om de lichtsterkte vast te leggen in het geheugen en de dimloop te stoppen.

De AWMT-230 is een inbouwzender. Het is als het ware een afstandsbediening die achter uw bestaande wandschakelaar geplaatst wordt en waarmee u een KlikAanKlikUit ontvanger kunt bedienen:

Situatie voor inbouw van de mini-zender:

De bestaande wandschakelaar wordt gebruikt om 1 lichtpunt te schakelen.

Situatie na inbouw van de mini-zender:

De bestaande wandschakelaar wordt gebruikt om meerdere lichtpunten te schakelen:

 • 1 via de bestaande schakeling en 
 • 1 of meerdere draadloos via de AWMT-230.

Bij een druk op de knop gaat de bestaande (bedrade) verlichting aan of uit. Tegelijkertijd stuurt de AWMT-230 een aan of uit signaal naar de KlikAanKlikUit ontvangers die u gekoppeld heeft met de AWMT-230.

Op het moment dat u een lamp met meerdere (KlikAanKlikUit) schakelaars wilt bedienen heeft u een ontvanger nodig, zoals de ACM-2300. De bestaande schakelaar blijft dan functioneel (je kunt deze dus blijven bedienen). Na installatie kan je de ACM-2300 koppelen met een zender naar keuze. Dat kan een extra wandschakelaar (AWST-8800) zijn voor het maken van een wisselschakeling; een Afstandsbediening (AYCT-102) en/of ICS-2000 waarmee je hem ook met een App kunt bedienen. Maar nog steeds ook met de bestaande schakelaar!

De ACM-2300 is een schakelaar. Als je wilt dimmen, kun je de ACM-250 gebruiken. 

Het mooie is dat je met de bestaande wandschakelaar (wip-schakelaar) ook kunt dimmen! 

 1. Zet de lamp aan 
 2. Doe daarna de schakelaar een keer snel uit en weer aan; de lamp komt nu in de dim-modus, dwz het licht gaat ‘pendelen’ van hoog naar laag.
 3. Op het moment dat het gewenste lichtniveau bereikt is, doet u wederom de schakelaar een keer snel uit en aan; dit niveau wordt nu vastgehouden.

Een andere mogelijkheid zou zijn om een LED bypass module bij de lamp te plaatsen; die pakt wat vermogen weg en kan zorgen dat de lampen uitgaan. ACM-250 is echter een structurelere methode.

De AWMT-230 kan niet bij de lamp (parallel op de lamp) worden aangesloten. Hij geeft dan het tegengestelde signaal:

Schakelaar AAN, AWMT zend UIT signaal

Schakelaar UIT, AWMT zend AAN signaal

In de handleiding staat dat deze niet in combinatie gebruikt kan worden met twee wisselschakelaars.

Dit kan opgelost worden door de AMWT-230 te plaatsen bij de centraaldoos van de lamp die door de wisselschakelaars wordt bediend.

De aansluiting gaat dan d.m.v. de fase (bruin) uit deze doos en de schakel (zwart) draad die naar de lamp gaat.

Dit heeft hetzelfde effect als het plaatsen bij een enkelpolige schakelaar.

Bij de AWMT-230 is het zo dat u een aangesloten lamp nodig heeft.

De AWMT-003 is een module die ook stand-alone werkt, met andere woorden, dan kunt u achter elk bestaand design schakelmateriaal een module (AWMT-003) plaatsen, waarmee u dan ontvangers van ons kunt schakelen.

De AWMT-003 is een minizender die achter elk willekeurig bestaand (onbedraad!) schakelmateriaal geplaatst kan worden en die van deze schakelaar een draadloze zender maakt voor de KlikAanKlikUit ontvangers.

U kunt dus uw bestaande designschakelmateriaal ‘doortrekken’ in huis!

Er is echter een nadeel hieraan, de AWMT-003 is standbepalend, wat inhoud dat deze een specifieke aan en uit positie heeft;

Als u de lamp met de AWMT-003 aan zet, en vervolgens met de afstandsbediening uit, zal de AWMT-003 schakelaar nog in een ‘aan’ positie staan,

Wilt u deze vervolgens weer aan zetten met wandschakelaar moet u de schakelaar eerst naar ‘uit’ zetten en vervolgens weer naar ‘aan’ voordat de lamp aan zal gaan

Druk één keer op de “aan” toets van de wandschakelaar om de lamp in te schakelen. Druk de schakelaar “uit-aan” om de dimloop te activeren. De lichtsterkte varieert nu langzaam van zwak naar sterk en terug naar zwak. Druk de schakelaar nogmaals “uit-aan” om de lichtsterkte vast te leggen in het geheugen en de dimloop te stoppen.

De AWMT-003 is speciaal ontwikkeld voor het gebruik achter een wandschakelaar. Door deze te monteren behoud je de functionaliteit van de huidige schakelaar. Je schakelt echter draadloos. Je kunt de verlichting nu dus schakelen met de bestaande wandschakelaar en eventueel een extra afstandsbediening.

Het werkt niet achter een bestaande dimmer. Het is echter wel zo dat als u de dimmer vervangt door een wandschakelaar (wip-schakelaar), u wel kunt dimmen!

Doe de schakelaar een keer snel aan en uit. De lamp komt nu in de dim-modus, dat wil zeggen dat het licht gaat ‘pendelen’ van hoog naar laag.

Op het moment dat het gewenste lichtniveau bereikt is, doet u wederom de schakelaar een keer snel aan en uit; dit niveau wordt nu vastgehouden.

Het bedienen van de ASUN-650 gaat wel, het is echter niet fraai.

Het aansturen van de zonwering met een zender gaat als volgt:

OPENEN/OMHOOG

 1. Zet de schakelaar op de AAN-stand; de zonwering/rolluik gaat omhoog; als u geen ander toets indrukt gaat de zonwering/rolluik helemaal omhoog.
 2. Druk de schakelaar snel UIT/AAN op een bepaalde stand en de zonwering/rolluik stopt op dat punt.
 3. Zet de schakelaar weer op de  UIT/AAN-stand om het verder omhoog te doen.

SLUITEN/OMLAAG

 1. Zet de schakelaar op de UIT-stand; de zonwering/rolluik gaat omlaag; als u geen ander toets indrukt gaat de zonwering/rolluik helemaal omlaag.
 2. Zet de schakelaar op de AAN-stand; de zonwering/rolluik gaat omhoog.
 3. Druk de schakelaar snel UIT/AAN op een bepaalde stand en de zonwering/rolluik stopt op dat punt.
 4. Zet de schakelaar weer op de  UIT-stand om het verder omhoog te doen.

Wij hebben geen speciale module voor achter een dubbele schakelaar. We kunnen een oplossing aanbieden langs 2 kanten:

AWMR-230/300 óf AWMD-250 dimmer

De AWMR-230/300 en AWMD-250 zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik achter een enkelvoudige wandschakelaar. Door deze te monteren behoud je de functionaliteit van de huidige schakelaar maar je voegt de functie ‘draadloos schakelen’ toe. Je kunt de verlichting nu dus schakelen met de bestaande wandschakelaar en met een afstandsbediening.

Bij een dubbele schakelaar kan het alleen als de dubbele schakelaar fysiek gescheiden is in 2 enkelvoudige. Dit is herkenbaar aan 2 fase (bruine) draden en 2 schakel (zwarte) draden. Dan is het mogelijk om 1 van beide te voorzien van een AWMR.

Vaak zit er 1 fase (bruine) die in de schakelaar gesplitst wordt. Dan is het helaas niet mogelijk.

ACM-1000

Anders zou u een een ACM-1000 of ACM-300 in het plafond, bij de lamp moeten plaatsen; helaas is uw huidige schakelaar dan niet meer functioneel. Dat zou u kunnen oplossen door uw huidige schakelaars te laten vervallen en deze te vervangen door draadloze wandschakelaars van ons. Of om uw bestaande wandschakelaar te voorzien van de minizender AWMT-003. Met deze module maakt u van uw bestaande schakelaar een draadloos bedienpunt voor KlikAanKlikUit ontvangers.

Je antwoord niet gevonden?

Heb je niet kunnen vinden wat je zocht?