<< Support

Vragen over Zigbee

Antwoord op je vragen.

Veelgestelde vragen

Vaak is afstand het probleem. Verkort de afstand tussen de sensor en het Internet Control Station of plaats een slimme ledlamp of slimme stekker ZCC-3500 om deze als meshing-product te laten fungeren. Meshing betekent dat het bereik van Zigbee producten vergroot wordt doordat deze het signaal niet alleen ontvangen, maar ook doorsturen.

Werkt dit niet. dan is het mogelijk dat het wifi-signaal te sterk is. Neem contact op met support, zij kunnen het Zigbee-kanaal aanpassen in het Internet Control Station. Na deze handeling dienen alle aangesloten Zigbee-producten opnieuw te worden gekoppeld.

Dat is helaas niet mogelijk:

 • De Zigbee producten werken op het Zigbee protocol
 • De AEX-701 is een versterker/repeater die werkt op het KAKU 433 protocol

Deze protocollen werken niet samen

Zigbee producten vormen met andere producten zoals lampen of stekkerdozen (producten die op de vaste spanning zitten!) een zogenaamd MESH netwerk. Dat wil zeggen dat die producten elkaar onderling gaan versterken/repeaten.

Als u bereikproblemen heeft met een Zigbee item verdient het dus aanbeveling om er een Zigbee item bij te plaatsen.

Zet de slimme lamp 5 keer achter elkaar aan en uit. Op die manier komt de lamp in de koppelmodus, waarmee de lamp ook meteen gereset wordt.

Aan de zijkant van de sensor zit een koppelknop (een kleine opening om de sensor in koppelmodus te zetten). Druk deze ten minste 5 seconden in om de sensor te resetten. De led zal snel knipperen om aan te geven dat de sensor gereset is.

Houd de uitknop van de afstandsbediening ten minste 10 seconden ingedrukt. Zodra alle ledjes van de kanaalkeuzeknop oplichten, is de reset geslaagd.

Dat kan. Volg hiervoor de volgende stappen in de Hue app:

 1. Ga naar [Instellingen]
 2. Selecteer [Accessoire Configuratie]
 3. Druk op de [+] knop
 4. Selecteer [Hue dimmer schakelaar]
 5. Kies [Optie 1]
 6. Selecteer [LED knippert]

Volg vervolgens onderstaande stappen met je ZYCT-202 afstandsbediening:

 1. Houd de afstandsbediening binnen 2 meter van de Hue bridge
 2. Houd de [Smart Group knop] ingedrukt tot de leds onder kanaal 1 t/m 5 één keer knipperen
 3. Laat de knop los
 4. Je kunt nu lampen via Touchlink verbinden zoals beschreven in de handleiding

Opmerking: de bevestiging van het koppelen gebeurt met de kanaal-leds op de afstandsbediening. De Hue App toont geen bevestiging en de afstandsbediening zal niet verschijnen in de Hue App. Maar je kunt nu wel je lampen verbinden met je afstandsbediening via Touchlink (zie handleiding) zonder dat de lampen hun verbinding met de Hue bridge verliezen.

Opmerking 2: Werkt alleen als de ZYCT-202 nog niet gekoppeld is met een ander apparaat.

Als de ZYCT-202 al eerder gekoppeld is, eerst resetten: houd de [UIT] knop op de afstandsbediening 10 seconden ingedrukt, totdat alle LEDS gaan branden om de reset te bevestigen.

De Tradfri lampen kunnen op de volgende manier gekoppeld worden:

 1. Reset de Tradfri lamp door deze 6x UIT/AAN te zetten met de traditionele 230V wandschakelaar. De Tradfri lamp knippert 1x kort om de reset te bevestigen.
 2. Zet hierna de Tradfri lamp UIT met de traditionele 230V wandschakelaar.
 3. Ga in een kamer in de KlikAanKlikUit App en druk op het + teken.
 4. Kies “Zigbee algemeen” en daarna de juiste lamp overeenkomende met je Ikea lamp: “Zigbee Lamp warm/koud” of “Zigbee lamp dimbaar”
 5. Kies in de dialoog “verbinden”
 6. Zet hierna de Tradfri lamp AAN met de traditionele 230V wandschakelaar.
 7. Na ~10 seconden geeft de KlikaanKlikUit App de bevestiging van koppelen.

De Tradfri lamp kan nu bediend worden vanuit de KlikAanKlikUit App!

Een warm/koud Tradfri lamp kan zijn wit-tint aanpassen in 3 stappen.

Let op: een Zigbee lamp (zoals Ikea Tradfri) kan maar met 1 Bridge tegelijk gekoppeld zijn.

Als de lamp gekoppeld is in de App en de ZYCT-202 is gekoppeld in de App, kun je d.m.v. een zogenaamde TouchLink de afstandsbediening koppelen. Hou – als de lamp AAN is – de afstandsbediening tegen de lamp, druk op de AAN toets op de afstandsbediening en wacht tot dat de lamp gaat knipperen en helemaal uitgeknipperd is (dit duurt ong. 10 sec).

Dat lukt helaas niet. De ZSDR-850 werkt op batterijen. Als deze rook detecteert laat hij dat via een akoestisch signaal horen én hij stuurt een Zigbee signaal uit, dat door een gateway kan worden opgepikt.

Als de rookmelder constant zou moeten ‘luisteren’ of er een andere melder afgaat, zou dat ten laste gaan van de batterij. Dan wordt de verplichte 3 jaar niet gehaald.

Het ‘doorlussen’ van rookmelders lukt alleen met melders die op de vaste spanning zijn aangesloten.

Wat je uiteraard wel kunt doen is het instellen van een pushnotificatie op je smartphone en/of tablet. En je kan natuurlijk een aktie triggeren (verlichting AAN; rolluiken OMHOOG; Gong die afgaat. Etc.)

Het is helaas niet mogelijk om de sirene van het Alarm te koppelen, deze werkt alleen met de componenten van het alarmsysteem.

Dat is helaas niet mogelijk. De Philips HUE App en de Philips HUE bridge ondersteunen geen rookmelders. Dit kan je in de App van HUE dus niet vinden of koppelen.

Andersom werkt het wel. U zou onze gateway ICS-2000 kunnen aanschaffen. Daar kunt u onze rookmelders uiteraard in koppelen, maar ook Philips HUE lampen kunnen hier op aangemeld worden.

De ZHTS-100 is een gecombineerde temperatuur en vochtigheidsmeter. Hij werkt op Zigbee, hetgeen als voordeel heeft dat hij 2-weg communiceert. Hij laat de temperatuur aan de ICS weten. Dit wordt op een aantal momenten ververst:

 1. Elk half uur
 2. Óf als de temperatuur sneller dan 0,5 graden stijgt (bereik 0–60°C)
 3. Óf als de vochtigheid sneller dat 5% stijgt (bereik 0-100%)

Het kan voorkomen dat een regel niet meer werkt waarbij de temperatuur wordt gebruikt als voorwaarde in de regel

Een workaround is om de temperatuur sensor te gebruiken als trigger in een regel, om vervolgens een andere regel mee aan en uit te zetten.

Dan heb je de zelfde functionaliteit als een voorwaarde.

Voorbeeld:

Regel A:

 • Trigger: temperatuur boven x
 • Actie: zet regel C  AAN

Regel B:

 • Trigger: temperatuur onder x
 • Actie: zet regel C  UIT

Regel C:

 • De regel waar je origineel de temperatuur sensor als voorwaarde wilde gebruiken. Hier dus nergens meer de temperatuur sensor in zetten.

De ICS-2000 werkt samen met Zigbee Home Automation, Zigbee Light Link en Zigbee 3.0.

Uiteraard ondersteunen wij onze Zigbee lampen, stekkers en sensoren.

De lampen van Philips, Ikea, INNR, AduroSmart, Ledvance werken prima. Dat hebben we ook getest.

Voor sensoren ligt dat anders. Daar zien we in de praktijk nog al wat verschillen. Dat kunnen we dan ook niet ondersteunen en zou u proefondervindelijk even moet checken.

Je antwoord niet gevonden?

Heb je niet kunnen vinden wat je zocht?