Waarom Zigbee je huis nog slimmer maakt.

De ervaren Smart Home gebruiker weet er waarschijnlijk al wat van, maar toch krijgen we bij KlikAanKlikUit nog regelmatig de vraag wat Zigbee en daarmee een groot deel van onze Premium-line precies inhoudt.

Om uit te leggen hoe Zigbee werkt en hoe KlikAanKlikUit hier gebruik van maakt, beginnen we bij onze producten. Deze  zijn onderverdeeld in een aantal productlijnen – waaronder de Start-Line en Premium-Line, die ieder communiceren met een eigen protocol.

Alle Start-Line producten (433-protocol) spreken als het ware dezelfde taal, maar kunnen niet praten met Premium-producten (Zigbee-protocol) en andersom.

Start-line: 433,92 MHz – Herkenbaar aan de A (ACM-2000)
Premium-line: Zigbee – Herkenbaar aan de Z (ZYCT-202)

Het grote verschil tussen Zigbee en het 433-protocol is dat het opereert door middel van zogenaamde tweewegcommunicatie. Bij de Start-line is dit niet het geval: hierbij kan een signaal worden gegeven van een zender naar een ontvanger en daar houdt de communicatie op.

Premium-apparaten kunnen de apparaat- en batterijstatus tonen.

Maakt de ontvanger echter gebruik van het Zigbee-protocol, dan kan deze ook een signaal terugsturen naar de zender. Dit signaal kan onder andere zijn in de vorm van de batterijstatus (handig bij een Premium-Line rookmelder) of activiteit van bijvoorbeeld een lamp, zodat je altijd zeker weet of deze aan of uit staat (extra handig wanneer je niet thuis bent).

De toepassing van Zigbee
Zigbee is een draadloze netwerktechnologie die gebruikt wordt om apparaten op korte afstand met elkaar te verbinden, vergelijkbaar met Bluetooth en wifi. Van deze protocollen heeft Zigbee verreweg de laagste datasnelheid. Dat klinkt misschien negatief, maar voor de functie/toepassing van Zigbee is dat geen probleem. Zigbee is namelijk ontwikkeld als een open standaard voor de behoefte van goedkope, energiezuinige, draadloze IoT (Internet of Things)-netwerken. Dat betekent dat de technologie uitermate geschikt is voor toepassingen binnen bijvoorbeeld Smart Home en waar bijvoorbeeld laag batterijverbruik een rol speelt.

De slimme stekker zal signalen doorsturen in het Mesh netwerk.

Meer Zigbee = meer bereik = meer betrouwbaarheid
Op het net aangesloten Zigbee apparaten, zoals de slimme stekker en slimme ledlampen, communiceren in hetzelfde netwerk – bijvoorbeeld bij jou thuis – ook onderling. Dit doen ze in de vorm van een zogenaamd Mesh Network. De verschillende apparaten vormen een netwerk van aanknopingspunten die ieder elkaars signaal doorgeven aan een volgend aanknopingspunt binnen het netwerk.  Het grote voordeel hiervan is dat op deze manier het bereik van Zigbee-producten, dat normaal beperkt is (tussen de 10 en 20 meter in open lucht), vergroot kan worden met elk Zigbee-product dat wordt toegevoegd. Let wel; dit geldt voor apparaten die op vaste stroom zijn aangesloten.

KlikAanKlikUit Premium-line
Zigbee is dus ideaal voor toepassingen waarbij een status-update gewenst is. Denk aan de slimme stekker of bewegings– of contactsensoren van de KlikAanKlikUit Premium-Line, die je op elk moment de status laten zien in de app. Heb je bijvoorbeeld een lamp aangesloten op de slimme stekker, dan kun je in de app altijd en overal zien of deze aan of uit staat.

Smart Bridge: de brug tussen Premium- en Start-line producten
Binnen een protocol werken alle producten dus met elkaar samen. Het ene protocol kan echter niet zomaar met het andere protocol verbinden. Dankzij de Smart Bridge (of het Internet Control Station) is dit wel mogelijk. Deze fungeert als brug tussen apparaten, waarmee je slimme verbindingen kunt maken tussen verschillende producten. Bijvoorbeeld door met een Start-line inbouwschakelaar een lamp in te schakelen als de Premium-bewegingsmelder beweging detecteert.

Werk samen met andere merken
Maak je gebruik van slimme lampen van andere merken, zoals Philips Hue, Lidl Smart of IKEA TRÅDFRI? Deze neem je moeiteloos op in je KlikAanKlikUit-app om deze te bedienen, beheren en te automatiseren.