Bespaar op je energierekening door slim gebruik te maken van KlikAanKlikUit.

Energieverbruik is momenteel een veelbesproken thema, zeker nu de prijzen van gas en electriciteit door het dak gaan. Met de forse stijging van de energieprijzen kunnen de kleinste besparingen al behoorlijk schelen in de portemonnee. Met behulp van KlikAanKlikUit kun je heel eenvoudig wat extra energie besparen, met name door het sluipverbruik in huis te verminderen.

Sluipverbruik, wat is het precies?
Sluipverbruik is de elektriciteit die apparaten nodig hebben als ze op stand-by staan of als ze niet worden gebruikt. Denk daarbij aan apparaten zoals de televisie, modem, radio en spelcomputers, die het meerendeel van de dag niet gebruikt worden, maar toch energie verbruiken. De kans is groot dat je zelf een aantal van deze apparaten in huis hebt en deze ook niet langer dan een paar uur per dag (m.u.v. de modem) en zeker niet ’s nachts gebruikt.

Kortom, genoeg reden om deze apparaten wat vaker volledig uit te schakelen.

Sluipverbruik, een stille energieslurper.
Enpuls heeft in samenwerking met KlikAanKlikUit onderzoek gedaan naar het sluipverbruik van het gemiddelde huishouden en hoeveel je hierop kunt besparen.

Onderstaande cijfers uit dit onderzoek laten zien welke apparaten in een gemiddeld huishouden de meeste ‘onnodige’ energie verbruiken. Hiervoor is Enpuls ervan uitgegaan dat deze apparaten vier uur op een dag gebruikt worden. De overige 20 uur worden gezien als sluipverbruik.

  • Interactieve tv – 29 watt (kan oplopen tot meer dan 56 watt!)
  • Modem – 8,9 watt
  • Spelcomputer – 8,2 watt (kan oplopen tot meer dan 15,7 watt!)
  • Wi-Fi versterker – 3,1 watt
  • Geluidsinstallatie – 5,1 watt
  • Printer – 1,3 watt
  • Tv – 0,5 watt

Uit dit onderzoek concludeert Enpuls dat een gemiddeld huishouden tot wel €100 per jaar kan besparen. Met de huidige energieprijzen kan zou dit omgerekend zelfs neerkomen op een jaarlijkse besparing van meer dan €150!

Het volledige onderzoek van Enpuls bekijken? Download hem hier.

Sluipverbruik verminderen, snel en simpel
KlikAanKlikUit heeft tal van slimme mogelijkheden om sluipverbruik terug te dringen. Alleen al met een stekkerset kun je 3 apparaten handmatig volledig uitschakelen. Gebruik in dat geval voor het slapen gaan bijvoorbeeld de ALLES UIT knop op de meegeleverde afstandsbediening en het sluipverbruik van de aangesloten apparaten is verdwenen. ’s Ochtends zet je met dezelfde afstandsbediening alles weer aan.

Uiteraard kun je hetzelfde doen met andere zenders, zoals een draadloze wandschakelaar. Koppel bijvoorbeeld alle slimme stekkers aan een wandschakelaar die je bij de deur plaatst en zet alle apparaten met 1 druk op de knop uit zodra je van huis gaat.

Gebruik je een afstandsbediening met timer of maak je gebruik van de KlikAanKlikUit-app, automatiseer dan al je apparaten door gebruik te maken van timers. Zo reduceer je dagelijks het sluipverbruik zonder iets te hoeven doen.

In onze tip Bye standby! lees je hoe je met de KlikAanKlikUit app je apparaten automatiseert om sluipverbruik te voorkomen.

De ‘groene’ Q&A met Rene
Meer weten over sluipverbruik en andere bespaarmogelijkheden? Rene vertelt je in de groene Q&A meer over energiebesparing met KlikAanKlikUit. Kijk ‘m hier terug